Virvlande vattenfall.

Laforsens sista virvlar

Om Marcus Larsson gjort denna bild vore den ett flammande rosa vattenfall inunder krokiga tallar. Nu är det Hilding Mickelsson som tagit fotografiet, men det är något av samma romantiska ysterhet i bilden som i den nationalromantiske fantastens målningar. Samma tro på den vilda naturens stolta karaktär och inneboende skönhet. Och ljuset är bestämt lånat från William Turners genomskinliga pensel. Och så något mer.

”Laforsens sista virvlar” har Mickelsson själv skrivit till bilden. Och då gett en datering, vilket han sällan gör: 1953. Det året är sista gången som Laforsen tillåts dåna och brusa och mäktigt kasta sina massor ut över stupet att brytas till skum och virvlar. En historiebild över ett svunnet vattenfall.

Och människan kom till Laforsen mycket tidigt, redan 7000 år före Kristus. En utgrävd boplats visar detta. Ingenting kan lika övertygande berätta om skillnaden natur – samhälle än ett tämjt vattenfall. Ett fenomen av otyglad och våldsam kraft som fängslas och sedan behärskas med små knapptryckningar på en instrumentpanel. Till alla våra moderna underverk ur elektricitetens enorma fauna.

Här är symbolen fortfarande natur, och ljuset genom virvlarna likaså. Ännu en tid.