Hoppa till innehåll

Pensionsutopin

Bildens meningar

En bild av demokratin, och av reformen. Inga fladdrande fanor och stolta banderoller, ingen som håller brandtal från tribuner och torg. Men två gummor som promenerar iväg för att lägga sin röst om en av de största politiska reformerna under 1900-talet, ATP-systemet.

1957 röstade Sverige, skulle även arbetare få tilläggspension och inte endast tjänstemännen? Att enbart leva på folkpension efter 67 års ålder var en sparsamhetens konst. Allmän tilläggspension skulle göra samhället mer jämlikt och vardagslivet drägligare. Debattens vågor gick höga som man brukar säga, ATP var nästan som den förverkligade utopin, lite av framtidsriket. Men först var det folkomröstning, den 13 oktober.

Kollaget är från den sedan länge döda tidningen Hudiksvalls Nyheter. Listor prickas av, valurnan är verkligen en urna och de röstande verkar alla vara vara pensionärer som i finkläderna avgör vad detta tillstånd ska betyda i framtiden. Röstresultatet gav stöd åt reformen, men riksdagen var politiskt så jämn att den var lamslagen. En folkpartist, Ture Königsson, som också var arbetare, avstod sin röst och blev historisk. Reformen vann med 115-114.

Femtio år senare kunde systemet, som byggde på tanken om ständig tillväxt, inte längre upprätthållas. Den stora reformen, vars fonder tog år att fylla, och vars tanke var livsviktig för landets arbetarrörelse, tog tvärt slut. Utopin blev dyr och ersattes , denna gång utan folkomröstning.

Jan-Olov Nyström

Publiceringsdatum

  • Publicerad