Hoppa till innehåll

Sju systrar

Bildens meningar

Det låter som en romantitel: handelsmannens sju döttrar. Eller kanske en novell av Tjechov. De kom från Hudiksvall. Någon slags berättelse är det också. Och bilden finns i en bok. Men boken tema är inte lika näpet som flickorna i folkdräktsrandning. Som onekligen är blonda, söta och fullständigt anonyma.

Temat ja, boken heter ”Svenska rastyper”, fast i engelsk version The Racial characters of the Swedish Nation, upplaga 11.000 exemplar. Handelsmanstöserna är inte rara barn, utan anonyma rasexemplar. Insorterade under ”relativt ren nordisk typ”. Boken är ett rasbiologiskt populärverk med stora bilder och kortfattad text från 1926.

Mest uppmärksamhet i dåtiden fick bokens alla nakenbilder, där fanns särskilt en cykelreparatör från Skövde som ansågs representera ”en svensk-germansk ideal rastyp”. Åtminstone hade han vunnit en skönhetstävling med detta syfte en gång. Bokens författare satt i juryn.

Rasbiologi var ingen vetenskap, den var en rasistisk lära som förklarade vissa människor överlägsna, andra underlägsna. Det värsta brottet enligt rasbiologerna var att ”raser” blandades. De överlägsna skulle härska, de underlägsna behärskas, men helst försvinna. Vilket senare omsattes i nazismens utrotningar av judar, romer och andra. Därför vet vi att fotografiet öppnar ett ohyggligt mörker bakom de sju flickebarnen.

Jan-Olov Nyström

Publiceringsdatum

  • Publicerad