En kvinna tvättar kläder i en balja.

Arbetets döttrar

Vi saknar inte all information om den här bilden, men nästan.

Det är den 14 februari 1957 och informationsbristen till trots; vi ser ändå det som varit sant genom all historiens tid. En kvinna i hårt arbete. Den som tror annorlunda bör själv pröva konsten att tvätta för hand utomhus i februari.

Kanske ryker det ur baljan, som egentligen är en ladugårdsgryta, utburen till strandkanten. Armkraft, såpa, hett vatten och en tvättbräda. Troligen går hon sedan några steg ner till vattnet och sköljer tvätten ren i en vak utanför bilden. En uppdragen båt syns några steg bakom henne. Om en stund kommer det att sprätta i fingrarna, men hon är åtminstone varmt klädd, rejält om fötterna.

Vi hade en granne som ungefär samma tid på femtiotalet hängde tvätt rakt upp mot nordanvinden i tunn bomullsklänning, kortärmad i det arktiska, obekymrad om detta. Hon blev bara runt nittio år och födde sjutton barn. Gestalten var som huggen ur ett mer beständigt material, kompakt, tung. Som lillpiga hade hon kommit till gården där hon nästan omedelbart blev med barn, och så fortsatte det. Hon vore värd sin roman.

Mycket har sagts om det som idag kallas genusfrågor, mycket behöver sägas än. Historien är redan passerad, men jag hoppas att det åtminstone var sunnanväder den här februaridagen.