Hoppa till innehåll

Förverkligad dröm

Bildens meningar

Kropp och kläder. Som en andra hud döljer kläderna människan. Analyserna av detta faktum fyller bokhyllornas tankar; mode och makt, kropp och genus, kläder som social manifestation och kläder som nationell yttring och ideal.

Men här är kläderna närvarande genom att saknas, modedockorna är faktiskt nakna och de små gossarna har upptäckt detta och förundras. ”Slutrealiserat” har fotograf Mickelsson noterat, lakoniskt. Men innan dess tog han en bild som är det frusna ögonblickets förtjusning.

Som komposition ganska fumlig, men som situation livlig och trolig. Kanske kan kvinnorna på väg in i butiken ännu göra ett fynd, realisation betyder ju förverkligande; drömmen om ett billigt klädesplagg. Knattarna framför skyltfönstret drömmer om någonting annat. Eller börjar ana att de en gång kommer att drömma om någonting. Det som överraskande döljer sig under klädernas skyddande hölje.

Nakenhet är fortfarande kul, man hör deras fniss, den vuxna tanten på väg in har fångat upp ofoget, sneglar ogillande. Och barnen förstår att det är förbjudna hyss, nästan som att panga rutor, och därför så lockande. Alldeles bar hud, eller vad det nu ska kallas på skyltdockans kyska och oklädda gestalt.

Jan-Olov Nyström

Publiceringsdatum

  • Publicerad