En kvinna använder en köksmaskin.

Modernitetens maskiner

En del historia lyckas med sin avsikt. Kanske berättar bilden om detta. Hilding Mickelssons anteckning till negativet kräver som vanligt lite tolkning: ”Reportage åt Lanth. Det maskinella hemmet, hos Gudmundsson, Järvsö, 13 feb 1953”.

Nog handlar det om något mer än femtiotalets prydliga hemmafru med idealt många hushållsmaskiner. Ett vinterreportage är det, julbonaden sitter fortfarande på väggen och frun demonstrerar den vidunderliga och kombinerade tvätt- och diskmaskinen Thor, modell Automagic. En modern vedspis, ett dito kylskåp och en ny hushållsmaskin syns också. Golvet har hygieniska linoleumplattor, diskbänk i rostfritt stål. Det viktiga ordet är den lilla förkortningen ”Lanth.” vilken ska läsas som ”Lanthemmet”, en tidskrift för jordbrukets kvinnor, grundad 1950 av LRF, Lantbrukarnas Riksförbund.

Frun är då ingen fru, hon är ena delen av bondgårdens produktionsbas, bondhustrun. Som sådan bar hon tyngst i det gamla samhället och slet ihjäl sig i vandringen mellan korna och barnsängarna. Tidskriften var ett upplysningsprojekt, avknoppat från huvudtidningen Jordbrukarnas Föreningsblad, avdelningen Lanthemmet där Karin Fransén först publicerade de recept som blev stommen till Kajsas kokbok.

Vad reportaget handlade om är självklart, nya maskiner i hushållet minskade slitet, förbättrade livet. Inte som i det större, moderna projektet, här förblev kvinnan i sin traditionella position, men det gjorde ju även bonden, husbonden. Ändå skulle modernitet gälla; hygien, bra kunskaper, godare mat och renare golv. En amerikanska, Josephine Cochrane, uppfann den moderna diskmaskinen.

I traditionen låg de omänskliga ansträngningarna, iskylan i tvättvakarna, mjölkningen, de medeltida köken, kalldraget runt barnen på golvet. Den historiska avsikten var ett rimligare liv. Den infriades.