En stor grupp människor vandrar på rad över åkermark.

Vägen tillbaka

Vilken fin sommarbild. En slags uppmarsch, kanske till en fotbollsmatch, en spelmansstämma eller ett friluftsmöte med hembygdsföreningen. Det är varmt, många av deltagarna går i skjortärmar, en del med bar överkropp. Endast män, och några har små skärmmössor. Kanske går man framför en kyrka, fotografen har ju stått högre än träden, och grenarna får fånga upp förgrunden och skapa djup. Det är vackert, svensk högsommar, men idyll är det inte.

Fotografen Hilding Mickelsson har gjort en anteckning, kärv och kort: ”Vägen tillbaka” (tyskarna på återfärd från Norge via Lottefors) 1945. Lottefors station, norr om Bollnäs, det finns även en dokumentärfilm om detta, tyskar som stiger av tåget, tyskar som utspisas, som tvättar sig och borstar tänderna utomhus. Mer än 300 000 soldater ockuperade Norge, efter freden i maj återvänder de. I lokalhistorien finns inte mycket skrivet om detta, något mer finns skrivet om de interneringsläger som fanns i Hälsingland under andra världskrigets tid, för olika flyktingar och sist av allt, för överlevande som kommit med de vita bussarna.

Den stora historien skaver mot landskapet, har svårt att finna sitt mönster. Bara den skarpsynte kan se att mössorna är soldatmössor, alltså börjar någonting återgå till det normala här, på vägen tillbaka, sommaren 1945 i Lottefors.