En gruppbild med kvinnor som poserar framför ett dekorativt hus.

Utan minnesmärke

Redan i oktober 2011 skrev jag om denna märkliga byggnad och museet frågade då vilken uppgift den haft i samhället Lottefors i Bollnäs kommun. Att där funnits en anknytning till folkrörelser var tydligt, men arkitekturen var mer än lovligt djärv och inte särskilt typisk för ett Folkets Hus. Fiskfjällspanel och kupol på taket, det verkar som att huset i sig var en slags utställning.

Vilket kommer sanningen mycket nära.

Byggnaden kallades bara för ”villan”, men var uppförd 1900 till en industriutställning i Gävle 1901. Den var då utställningslokal för Arbrå Mekaniska Verkstad, ett dotterföretag till Adolf Ungers Industri AB i Lottefors. Sågramar och elektrisk utrustning visades i villan. Efter utställningens slut flyttades den tillbaka till Lottefors, sin tillverkningsort. Där blev den samlingslokal, för bland andra nykterhetslogen Templet No 505.

Och innan den brändes upp som övningsobjekt för brandkåren 1969 inhyste den fackföreningar, nykterhetsföreningar, politiska partier (jag antar sådana med arbetaranknytning), idrottsföreningar, bibliotek, ja, biograf också. Kunskap, hopp och samhällsreformer styrda av idealet att ett bättre samhälle byggdes med gemensamma ansträngningar och tanke.

Något minnesmärke blev den aldrig, villan. Och vilka är kvinnorna som samlats på sommarbilden? Logen Novemberblomman kanske? Nitton kvinnor för ett gemensamt mål. Men vilket? Det blir den obesvarade frågan från Lottefors denna gång.