Hoppa till innehåll

Kamelens ryttare

Bildens meningar

Här sitter konsuln på kamelen i forntidslandet Egypten och vi vet inte riktigt varför. Men vi vet att han bodde i Hudiksvall och hette Eric Lindberg, född 1868. Trävaruhandlare till yrket, troligen framgångsrik eftersom han blev både portugisisk och fransk konsul. Dessutom riddare av Vasaorden, franska Hederslegionen och portugisiska Kristikorsorden.

Konsuler kan vara av olika slag, Lindberg var ingen del av den förnäma utrikesförvaltningen utan en s.k. honorärkonsul, oavlönad innehavare av en förtroendepost för en främmande nation. Han skulle främja handel och utbyte med staterna Frankrike och Portugal. Ja, varför inte, säkert gick sågade brädvaror från Hudiksvall även till hamnar på iberiska halvön och konsuln stärkte därmed banden till sin egen firma. Och förebilder till fotografiet finns, exempelvis Jean-Léon Gèrômes målning där Napoleon sitter på en häst bredvid samma sfinx. Franske konsul Lindberg är inte mindre imperial och låter kamelen bära sig. Det är långt innan Frans Fanon eller Edward Said.

Någon som kanske är lokal guide sitter intill, på en åsna. Om det nu inte är åsninnans fåle. Ytterligare en man står i fotsid dräkt, praktisk mot ökenhettan får man tro. Inte som kostymen och plommonstopet i vart fall, kolonialt trånga och malplacerade.

Han har varit ordförande i Hudiksvalls stadsfullmäktige, han Lindberg, dessutom i drätselkammaren, hamnstyrelsen, köpmannaföreningen och Handelsbanken. Så var det i landet innan allmänna rösträtten, de folkvalda församlingarna var mer grosshandlarbemängda än folkliga. Var du personligt förmögen hade du ofta politisk makt. Därefter kom rösträtten och allt blev något annorlunda, lite retligare. Arbetare fick plats i församlingen, kvinnor t.o.m.

Lindberg ägde och bodde i det stora huset rakt nedanför läroverket i staden. Håstagatan 2, söder om borgmästare Sandkvists villa, havsutsikt. Huset finns kvar, byggt omkring 1902. Pyramiden står också kvar, byggd omkring 2600 f Kr. Till farao Cheops ära efter döden. Sfinxen sägs avbilda Chefren, son till Cheops.

Dessa faraoner ur fjärde dynastin går opersonliga genom historien, kända till namn men mer signum än personligheter, symboler för makten hos en centraliserad stat. Lika stela som sina statyer. 1955 dör Eric Hernfrid Lindberg även, ogift och barnlös, en symbol från en framgångsrik tid i en norrländska småstad.

Från Länghem i Västergötland hade han kommit upp till Hudiksvall i Hälsingland. För att någon gång under levnadsloppet göra sin visit till faraonernas gamla land. Kanhända för de sågade brädvarornas skull. Norrlands furor som ersatt Libanons cedrar.

Jan-Olov Nyström

Publiceringsdatum

  • Publicerad