Söderhamns rådhus med rådhusparken i förgrunden
Foto: Lars Nylander / Hälsinglands Museum

En vandring genom Söderhamns historia

Ny bok från Hälsinglands museum

Lars Nylander: En vandring genom Söderhamns historia

Redan på 1500-talet låg en handelsplats i Söderhamn, förmodligen på platsen dagens Rådhustorg. Men statsmakten, eller Gustav II Adolf hade planer för framtiden. Stormakten behövde vapen och 1620 lät han samla Hälsinglands rör- och kopparsmeder till Söderhamn och ordnade med stadsprivilegier.

Gevärsfaktoriet var länge stadens livsnerv. Men i mitten av 1800-talet drogs Söderhamnsregionen in i industrialiseringen våg och blev en av Sveriges största sågverksområden. En ny historia med stor befolkningsökning och en helt annan berättelse. Den sista stora stadsbranden förstörde 1876 hela den centrala staden. 1900-talet har utsatt staden för både hårdhänta rivningar och stora strukturförändringar.

Lars Nylander guidar läsaren genom historiens kvarter och gårdar, bland tragiska och roliga personöden som den färgstarke prästen Olof Montén, den olycklige guldsmeden Anders Wedin och tidningskvinnan Aurore Grandien.

En efterfrågad bok med rika illustrationer och utförliga beskrivningar av en stor mängd historiska byggnader. Boken finns att köpa i Hälsinglands museums butik.