Kyrkobyggnad med gata i förgrunden.

Sommarvisningar

Sommarvisningar på museet

Torsdagar 13.00-14.00

Under sommaren 2018 har vi visningar varje torsdag. Anmälan till reception@halsinglandsmuseum.se eller 0650-196 01 senast dagen innan.
Kostnad 80: –

7 juni och 12 juli
Visning i magasinet för interiört väggmåleri

Det folkliga inredningsmåleriet står i centrum för världsarv hälsingegårdar. Museets visningsmagasin innehåller en av landets bästa samlingar, med drygt 200 fält från olika områden och tider i landskapet, bla Esterbonaden. Vi tittar också in en stund i Herrstugan

21 juni och 28 juni
Historisk stadsvandring

Följ med på en historisk stadsvandring i de centrala delarna av Hudiksvall. En vandring bland fiskare och köpmän, sjöbodar och varumagasin.

5 juli och 9 augusti
Visning båtmagasinet

I båtmagasinet visar vi båtar ur våra samlingar: Norrlands äldsta båt, en stockbåt från bronsåldern, ca 2500 år gammal, en stor skötbåt från 1880-talet, en fiskebåt från 1930-talet tillverkad i Enånger och en Norrbosnibb.

19 juli och 26 juli
Visning av utställningen Happy for no Reason – In the Digital Age

I utställningen granskar textilkonstnären Anna Nordström sin samtids livsstil. Textil och text kring självhjälpsbegrepp, kropp och normer. En blandning av allvar och humor buren av stark hantverksskicklighet

2 augusti
Visning av ”Rysstugan”

Enligt sägnen ska stugan ha bebotts av fiskaränkan Strand och hennes dotter Anna. Det har även hävdats att den s.k. ”Rysstugan” eller Djupestugan skall vara den stuga som Broman beskriver i sitt verk Glysisvallur och som klarade ryssarnas härjningar 1721. Vad är egentligen sant? Hur kan man ta reda på vad som har ett verklighetsunderlag?

16 aug
Visning av textilmagasinet

Ett av museets viktigaste profilområden är textilier. Vårt textila visningsmagasin är en viktig del i arbetet för att göra vår stora textilsamling på ungefär 6500 föremål tillgänglig. Magasinet ger möjlighet till fördjupning och detaljstudier av det textila materialet.