Barns känslor och vuxnas ansvar
Under januari 2020 erbjuder vi på Hälsinglands museum i samarbete med Hudiksvalls kommun fortbildning för all förskolepersonal i Hudiksvalls kommun samt workshops för förskolebarn från 5 år. Temat är ”Barns känslor och vuxnas ansvar”. Utifrån böckerna ”Liten” och ”Historien om Bodri” – båda illustrerade av Stina Wirsén – får barnen ta del av rörelsevisningar och reflekterande högläsning med fokus på känslor, livsfrågor i vardagen och barns rättigheter. Utställningen Bilderbokskonst respektive utställningen av Stina Wirséns konst på Delsbo bibliotek fungerar som fond i arbetet. Syftet är att, med anledning av införandet av barnrättslagen, utveckla barns förutsättningar att reflektera över och ta ställning till livsfrågor i vardagen. Vi vill också bidra till att öka förskole-personalens trygghet i att, genom dans och rörelse, beröra och bearbeta känslor i barngrupp samt ta upp svåra frågor kring rasism, strukturellt våld och förtryck. Liten har producerats av Stina Wirsén i samarbete med Brottsoffer-myndigheten och finns utgiven på flera språk. Författare till Historien om Bodri är Hédi Fried, överlevare från Förintelsen.
Vi möter över 300 femåringar och ca 200 förskolepersonal under dessa veckor.
Skapande skola
Under november-december 2019 arbetade danspedagog Malin Frisk med rörelsevisningar för alla kommunens förskoleklasser i Stina Wirséns utställning Bilderbokskonst. Ylva Sahlström, textilkonstnär, hade workshops där barnen fick måla på sidentyg. Några av barnens alster visas nu i våra lokaler. Över 300 barn från förskoleklass har deltagit.
Förintelsens minnesdag
På Förintelsens minnesdag, 27 januari, arrangerar Hälsinglands museum ett program på St Jakobsgården tillsammans med Hudiksvallsbygdens församling. Konstnären Stina Wirsén berättar om arbetet med förintelseöverlevaren Hédi Frieds barnbok ”Historien om Bodri”. Hur berättar man för barn om förintelsen? Hanna Mühlrad barnbarn till överlevare avslutar kvällen med ett föredrag.
–