Rosa Taikon i sin ateljé 2014.
Foto: Bonny Sjöblom / Hälsinglands Museum

Internationella Romadagen

Vi uppmärksammar Rosa Taikon på Internationella Romadagen

Den 8 april firas Internationella Romadagen, romernas nationaldag, över hela världen. Den firas till minne av den första internationella romska kongressen i London 1971. Kongressen var viktig för romsk organisering och kampen för mänskliga rättigheter.

I Sverige är romer en nationell minoritet sedan 2010. Enligt Lagen om nationella minoriteter (2009: 724) ska minoriteterna kunna behålla och utveckla sin kultur. Därför är det viktigt att minoriteternas historia och kulturarv finns representerat hos Sveriges museer: ”Vet man inget om sina rötter, vet man inte heller vart man är på väg” (Rosa Taikon i Sydsvenskan, 2003-11-21).

Rosa Taikons smyckekonst har haft stor betydelse för bevarande och utveckling av romsk hantverkstradition, men utgör även ett unikt bidrag till svensk formhistoria. Som en av Sveriges tekniskt mest skickliga silversmeder utvecklade Rosa Taikon såväl romskt silversmide som svensk formtradition. Taikons smycken var även del av något större: en kamp för mänskliga rättigheter. Intresset som hennes smycken väckte använde hon för att informera om rasism, segregation och om svenska romers villkor.

Efter Rosa Taikons bortgång år 2017 beslöt hennes anhöriga att skänka Rosas ateljé till ett museum. Hälsinglands museum tog inledningsvis emot fyra föremål med nära anknytning till Rosa: en skjorta, ett par glasögon med fodral och en scarf. Senare valde familjen att donera hela ateljén till museet. Donationen utgör nu Rosa Taikons samling vid Hälsinglands museum och kommer att lägga grund för en ny basutställning med vernissage 2021.

För att uppmärksamma Internationella Romadagen publicerar vi nu de första föremålen ur samlingen på digitaltmuseum.se.

När Rosa arbetade i verkstaden tog hon på sig en blå arbetsskjorta för att skydda kläderna mot syra. Skjortans lagningar är minutiöst utförda. I dem syns ett tålamod och en noggrannhet som återkommer i hennes omsorgsfullt utförda silversmycken. Under uppväxten med knappa förhållanden i tält och vagn lärde sig Rosa mycket om resurshushållning. Såväl Rosas skjorta som hennes glasögon var väl använda och omhändertagna.

Den rosa scarfen användes inte av Rosa själv. Den var till för kunder, och var en av många sjalar som Rosa erbjöd vid försäljning av smycken. Om kunden bar mönstrade kläder, kunde scarfen användas för att visa hur smycket såg ut mot ett enfärgat plagg. Rosa tillhandahöll olika sjalar beroende på vilka färger som kunden själv brukade bära.

Se föremålen på digitaltmuseum.se