Hoppa till innehåll

Kyrkobesök till textila skatter

Textila skatter från medeltiden fram till vår egen tid och en levande bild av kyrkans verksamhet över århundradena.  Det är vad som kom fram efter en serie besök av Hälsinglands museum i kyrkor och kapell i Ljusnans pastorat. Fågelsjö kapell, Hamra, Kårböle och Los kyrkor har hittills besökts. Verksamheten inleddes 2019 och till hjälp vid genomgången har museet anlitat textilhistoriker Mari-Louise Franzén, tidigare verksam vid Historiska museet i Stockholm och producent av museets textilutställning De brutna mönstren.

På besöken har representanter för församlingarna också deltagit, de som till vardags brukar och vårdar textilierna. Kyrkotextil kan läsas på så många olika sätt; de kan studeras liturgiskt för att se hur gudstjänstordningen förändras över århundradena, de kan analyseras symbolmässigt och textilhistoriskt avslöjar de mängder av fakta om exklusiva material och avancerade hantverksmetoder. Textilierna visar hur kyrkans verksamhet förändrats över tid.

I somras anordnades också programverksamhet och föreläsningar i nästan alla besökta kyrkor där delar av kyrkornas samlingar lyftes fram. Under hösten fortsätter besöken i pastoratet och går till Färila, Järvsö och Ljusdals kyrkor samt Ramsjö kapell.

Publiceringsdatum

  • Publicerad