Hoppa till innehåll

Utställningsproduktion pågår!

På översta våningsplanet i Hälsinglands museum växer just nu en helt unik utställning fram, nämligen berättelsen om Rosa Taikon. Det är inte enbart en historia om en av Sveriges skickligaste silversmeder. Det är också en färd genom folkhemmets Sverige där den romska minoriteten bara långsamt fick den rättvisa och de rättigheter som kom alla andra till del.

En stor del av Rosa Taikons liv bestod av ett ihärdigt opinionsarbete för romernas sak. Tillsammans med sin syster, författarinnan Katarina Taikon, deltog hon i debatter och demonstrationer för romernas rätt till bostad och utbildning i Sveriges 1960-tal. Hon utbildade sig på Konstfack, etablerade sig som silversmed och verkade i nästan femtio år i Flor, Ytterhogdal. I gränstrakterna där Härjedalen, Jämtland och Hälsingland möts. Till ateljén i Flor kom busslaster med turister från hela landet, de fick med sig lika delar estetisk förfining, romsk historia och medborgarrättskamp.

Det här blir den första permanenta utställningen i Sverige som porträtterar en konstnär av romsk härkomst. Det är avgörande för en grupp vars kulturarv till stor del gått förlorat till följd av marginalisering, förföljelse och rent av folkmord.

Utställningen bygger på den omfattande donation Hälsinglands museum erhöll 2017 efter Rosa Taikons död: verkstad, inventarier, smycken. Sommaren 2021 kommer vi att kunna visa Rosa Taikons liv och konstnärsskap i full skala; hennes modernism och hennes djupa förankring i romsk tradition. Och hennes livslånga strid för den romska minoritetens rättigheter i Sverige.

Publiceringsdatum

  • Publicerad