Oljemålning föreställande kvinna på höloft, målad av Anders Zorn.
Hälsinglands Museum (Inventarienummer: HM7955)

Zorn – en svensk superstjärna

I år är det 100 år sedan Anders Zorn dog. Med anledning av detta visar Nationalmuseum i Stockholm och Kunstmuseum Den Haag i Nederländerna Zorns konstnärskap i helfigur. Det blir den första riktigt stora presentationen i Sverige på många år, med ca 150 verk.

I utställningen kommer verket ”På höloftet” från Hälsinglands museum visas. Under hösten i Haag och i början av nästa år på Nationalmuseum i Stockholm. Öppningen av utställningen Zorn – en svensk superstjärna fick i början av året skjutas fram till den 18 februari 2021 i Stockholm med anledning av situationen kring det nya coronaviruset.

”På höloftet” tillhör de målningar som skänktes till Helsinglands Fornminnessällskap 1904 för att utgöra grunden till en representativ konstsamling. Initiativet togs av slottsarkitekten Agi Lindegren, en hudiksvallsson med de bästa kontakter i dåtidens kulturelit. 1972 stals tavlan, tillsammans med andra konstverk från Hälsinglands museum, och kom inte till rätta förrän 1978. Den är bland de konstverk som oftast lånas ut till andra museer och institutioner i Sverige och övriga Europa.