Foto till vänster: Hälsinglands Museum. Foto till höger: Moderna Museet

John Sten på Gävle slott

Hundraårsminnet av konstnären John Sten uppmärksammas även i Gävle. Det sker med en utställning på landshövdingens residens där Hälsinglands museum visar ett urval av John Stens sena verk. Bland annat de färgsprakande skisserna från Bali dit hans sista resa gick och där han gick bort den 21 december 1922.

Hans produktivitet under de två sista åren är imponerande. Från Bali skriver han hur alla intryck av form och färg gör honom vimmelkantig. Han är då långt från kubismens strama ideal, hans skisser är tropiskt slösande i scenerier, i blomsterstilleben, fågelstudier.

Kanske hade JohnSten blivit en av våra stora kolorister om livet gett honom längre tid. Kanske hade han gått vidare till det monumentala och dekorativa, det som syns i verk somL´Abondance eller i skisserna till kyrkomålningar.

Vi kommer aldrig att veta säkert. När John Sten fick beröm för sin talang som kubistisk konstnär svarade han avvärjande ”jag är ännu bara en sökande”.

En sökande, ett prov utan slut.