Hoppa till innehåll

Nya arkiv till Hälsinglands museum

Spännande arkiv fortsätter att komma in till museet. Under det senaste halvåret har vi tagit emot både bild- och dokumentarkiv som gör vårt arkiv bredare och mer angeläget för alla historieintresserade.

En samling från Egon Frisk (f. 1914) belyser vattenrallarens liv och arbete, både i en livsberättelse och i fotografier. Vattenrallarens yrke berättar om hur Sverige blev en modern och elektrifierad nation. Vattenrallarna var en specialiserad yrkeskår som vistades på olika ställen i landet och byggde upp vattenkraftverk i de stora älvarna, bl.a. Laforsen i Hälsingland. Yrket var specialiserat, samtidigt både tungt och farligt, rallarna grävde, sprängde och monterade, skalan i deras arbeten var alltid stor, väldigt stor.

Ett annat arkiv belyser den lokale tidningsredaktörens arbete. Bror Jonsson verkade som journalist och reporter på Hudiksvalls tidning i många årtionden och var också mycket verksam i Delsbo hembygdsförening. Mest känd är han kanske för sina lokalhistoriska böcker, han skrev om konstnären Bror Hillgren, biskop Lars Landgren, om Delsbodräkten och mycket mer.

Erik Olsson (1889 – 1978) i Vattlång skrev dagbok i sina almanackor från 1912 till 1970. Han var småbonde, men också arbetare och byaålderman. Dessutom aktiv i folkrörelser och lokalpolitiken, liksom i den kristna församlingen Smyrna och nykterhetslogen IOGT. Om allt detta skriver han.

Publiceringsdatum

  • Publicerad