Tjeckiska gäster till Hälsinglands museum

Måndag den 3 april besökte representanter för det tjeckiska museet Rommuz – Muzeum Romské Kultury Hälsinglands museum. Det är ett utbyte som inleddes 2019 när Hälsinglands museum besökte Brno och deras unika museum, det enda i Europas som ägnar sig helt åt det romska kulturarvet.

Brno är en gammal stad, här finns Centraleuropas äldsta universitet, grundat 1348, och stadens gamla centrum upptogs 1992 på Unesco:s världsarvslista. 2019 förberedde Hälsinglands museum den kommande utställningen om Rosa Taikons liv och verk och svarsbesöket kommer nu bl.a. att handla just om utställningen ”Rosa Taikon – konsten och kampen”.

Brno är Tjeckiens näst största stad och muzeum Romské Kultury ligger i de romska kvarteren. Museet grundades 1991 och drevs då som en icke-statlig organisation, fokuserad på insamling av föremål. Sedan 2005 har museet statsbidrag och lägger ökad uppmärksamhet på historiska platser med koppling till folkmordet på romer under andra världskriget (Porajmos). På de platser där läger inrättades för romer under Porajmos vill man nu uppföra minnesmonument. Samtidig utvecklar museet även ett nytt centrum för romer och sinti i Prag, ett slags kulturcentrum med betoning på pedagogik och lärande.

Publiceringsdatum

• Publicerad