Hoppa till innehåll

Kniv-Kalles och Minas två bröllop

Året är 1905 och Karl Johansson och Vilhelmina Karlsson går till fotografen efter att ha fått föräldrarnas samtycke. Det är hög tid, för Vilhelmina är gravid. Barnet föds i Transtrand i Dalarna samma år. Gifter sig ”på riktigt” gör de först 14 år senare. Förmodligen är det därför som det i familjen sagts att Karl och Vilhelmina gifte sig ”två gånger”.

1919 hade Karl och Vilhelmina byggt ett hus på Forsbäcksheden i Äppelbo i Dalarna. Där blir de skrivna med sina fem barn samma år. För Vilhelmina var det första gången hon blev skriven någonstans, Karl hade inte varit det sedan barnsben. Sverige folkbokföring är unik, men under tidigt 1900-tal befann sig fortfarande många resande utanför systemet. Och utanför saknade man flera medborgerliga rättigheter.

Karl försörjde sig bland annat med kopparslageri och förtenning, Vilhelmina sålde stickningar och virkningar. När de väl gifte sig år 1919 gjorde Karl två mässingsgrytor och en mässingsslev i bröllopsgåva. På sleven graverade han konstfärdigt in Vilhelminas namn. Gravera kunde han, därom vittnar även de knivar som gjort honom berömd. Men då inte under hans egentliga namn, utan tillnamnen ”Äppelbo-Kalle” och ”Kniv-Kalle”.

Den 23 mars 2024 öppnar en ny utställning på Hälsinglands museum som berättar Kniv-Kalles och Minas historia. I utställningen ges ett unikt tillfälle att ta del av föremål som vanligtvis befinner sig i privat ägo. Det är en hantverksskatt i sin egen rätt. Men de är även del av en större berättelse, den om de resandes historia och de krafter som under 1900-talet fick många att gömma sin bakgrund.

Källa: Lasse Johansson, Äppelbo.

Publiceringsdatum

  • Publicerad
  • Uppdaterad