Hoppa till innehåll

Berätta! Berätta!

Välkomna till Hälsinglands Museum och Lena Sjöbergs utställning Berätta! Berätta!
23 september – 30 mars 2024.

Under höstterminen 2023 och vårterminen 2024 arbetar Hälsinglands museum med pedagogik utifrån Lena Sjöbergs bilder, som nu visas i utställningen ”Berätta! Berätta!”. Vi vill kunna erbjuda barn en fin konstupplevelse men också stimulera barns egen läsning och läsupplevelser.

Följ med in i utställningen på en upptäcktsresa bland Lena Sjöbergs illustrationer, högläsning, finurligheter och övningar.

Och vad gör vi i utställningen?

Förskoleklass – åk 6.
Tidsåtgång 40 – 60 minuter.

  • Vad har du bakom ryggen? Rita egna figurer utifrån boken, eller göm en hemlig sak bakom Din rygg. Kan Dina kompisar gissa vad det är? Är det en osynlig gitarr? Visa med hela kroppen, men kom ihåg att du måste vara tyst som en mus. Förresten, vilka ord hittar du som rimmar på mus? Hus? Ljus? Finns det fler? Lägg ett rim-memory.
  • I huset där jag bor – bor en detektiv. Men var? Kan du lista ut vilken som är en inbrottstjuv? Och varför skriver man en bok om ett hus? Om du bodde i huset, vilka skulle du vilja hälsa på?
  • Tänk om … – Tänk om jag var spindel och du mitt spindelbarn. Eller – Tänk om vi var skräcködlor med horn och långa svansar – Vilka skriver Lena om i boken?

Fler böcker att upptäcka är bl.a Cirkusloppor på luffen, Brevet från mig, Under ett rabarberblad och Vargsången.

Åk 7 – gymnasiet.
Tidsåtgång 40 – 60 minuter.

Lena Sjöberg väjer inte för känslorna i sina texter och tar upp ämnen alltifrån det gladaste glada till det mörkaste mörka.
– Så är ju livet. Man är ju med om alla dessa känslor.

I huset där jag bor – Vilka bor i huset och varför skriver man en bok om ett hus? Lena Sjöberg är bokkonstnär, hur arbetar hon? I böckerna ”Under ett rabarberblad” och ”Brevet från mig” väjer inte Lena för känslorna utan skriver om livet och dess innehåll – glädje och smärta all over the place.

Högläsning, samtal och lite klurigheter.

Kontakta oss och boka in din klass/grupp.

Publiceringsdatum

  • Publicerad
  • Uppdaterad