Ljusstake, stop och brännvinsskål i tenn
Foto: Joel Bergroth

Tenn i Hälsingland

Tenn och tenngjutare i Gästrikland och Hälsingland

Under medeltiden fram till 1800-talet var föremål av tenn statusföremål på bondens, prästens och borgarens bord. Fat, kannor, stop och annat göts av tenngjutarmästare. Ursprungligen fanns de bara i våra större städer, men under 1700-talet etablerades tenngjutarverkstäder i Gästrikland och Hälsingland i Gävle, Hudiksvall och Söderhamn. Tack vare utförlig kontroll vet vi att det tillverkades 123 000 föremål i Gävle, 93 000 i Hudiksvall och 9000 i Söderhamn. Tillsammans vägde de över 100 ton. En liten del av dessa föremål har överlevt fram till våra dagar och några av dem visas i utställningen.

Vissa föremål är vackert graverade på utsidan, särskilt Hudiksvallstenngjutaren Gottlob Friedrick Baumans cylinderstop. Tenn har även använts till annat, bland annat samiska tenntrådsbroderier på dräktväskor och förtenning av kopparföremål.

Under 1800-talet minskades tennproduktionen i Sverige. Porslinet och så småningom bleckplåt och emalj tog över tennets roll. Mot slutet tillverkades med sanitetsföremål av tenn, som bäcken och sprutor. Från 1920-talet fick tennet en renässans. I Hudiksvall göt konstsmedjan Patricia tenn under 1920-60-talet.