Hoppa till innehåll

Viveka Sjögren – Skuggsång

Två nya utställningar kompletterar ”Alla ska passa in” som redan finns på plats i museet.

Det första tillägget heter ”Skuggsång” och invigs 6 oktober. Skuggsång kallas den sång vissa fågelarter sjunger som en slags övning inför den riktiga vårsången. Utställningen ”Skuggsång” har kommit till i ett projekt lett av Viveka Sjögren Bangoura där människor med olika bakgrund samlats i samtal och konstnärlig process kring tankar om normer och normalitet, vilka vi är, vill vara, eller tvingas bli.

Resultatet består av en installation, fåglar i ett collage av olika material samt konst med fågelmotiv som också rymmer det mänskliga, utvald och hämtad ur museets samlingar. De deltagande i projektet har både skapat fåglarna och gjort urvalet, och producerat ljud och texter till utställningen.

Skuggsång är ett community-projekt. Community Art, ibland känd som ”dialogisk konst”, eller ”community-baserad konst,” avser konstnärlig verksamhet baserad i en oftast tillfällig uppbyggd gemenskap. Verk från denna genre kan vara av alla medier och kännetecknas av interaktion eller dialog med samhället. Ofta samarbetar professionella konstnärer med människor som kanske inte annars normalt aktivt engagerar sig i konsten.

Skuggsång är ett samarbete mellan Foajé X, Pride Hudik, Region Gävleborg, Hälsinglands Museum, och Hudiksvalls Kommun.

Publiceringsdatum

  • Publicerad

Samarbeten, sponsorer eller partners

  • Foajé X
  • Hälsinglands Museum
  • Hudiksvalls kommun
  • Pride Hudik
  • Region Gävleborg