Liten blir stor – Barnens kläder i folklig dräkt

»…somliga som fick gå i kolt tills dom börja skolan sedan fick dom byxor som gick mitt på benet, långbyxor fick dom inte förrän dom gick och läste och stod i gången.«

En sagesman f. 1835 beskriver barnklädseln, här pojkarnas. Ordet »koltålder« var tänjbart, den kunde sträcka sig fram till vuxenblivandets konfirmation, till övergången med byxor alternativt kjol. Kolten var också ekonomisk, med enkla förändringar kunde den göra tjänst under många år.

En mindre del av bevarat dräktmaterial från hälsingsk bondemiljö speglar hur barnen var klädda. De få föremål som blivit kvar är mycket praktfulla och i flera fall sydda av exklusiva tyger som kattun och kläde. Vardagskläderna slets ut.

Utställningen i museets idérum visar kläder för både flickor och pojkar. Materialet kommer ur museets egna samlingar och från olika inlån. Utställningen är femte delen i en serie som vi kallat »Folklig dräkt i Hälsingland«. Tidigare har vi visat utställningarna »Kjolväskor«, »Hjärtvärmare«, »När modet tog överhanden« och »Rosärmatröjor och rödlångluvor«.

Efter föreläsningen invigs utställningen med samma namn. Utställningen bygger på ett kapitel i Håkan Libys bok Dräkternas Hälsingland.

Gå vidare till Liten blir stor – Barnens kläder i folklig dräkt

Seniorvisning av utställningen ”Liten blir stor” med Susanne Klingefors och Jan-Olov Nyström

Gå vidare till Liten blir stor – Barnens kläder i folklig dräkt