Två personer på rosa bil.
Foto: Benjamin Nørskov

EPA Sverige

På Sveriges landsbygd, men inte enbart där, kan tonåringar nyttja ett kryphål i lagen som gör det möjligt att köra bil utan att ha körkortsåldern inne. Bilen är nämligen registrerad som traktor, EPA traktor närmare bestämt.

Under nästan 3 år har fotografen Benjamin Nørskov rest runt i Sverige för att träffa och fotografera EPA-ägare. 1000 mil för att fånga ett fenomen och en symbol, ett steg mellan barndom och vuxenliv.

Epa-traktorn beskrivs som vår tids frihetsdröm. Ungdomens frihet, en dörr på glänt innan vuxenåren. Varje tidningsartikel har ordet ’frihet’ i rubriken, varje intervju hamnar förr eller senare i samma tillstånd.

Det finns drygt 28 000 registrerade Epa-traktorer i Sverige. Från att ha varit en renodlad landsbygdsföreteelse har fordonet också flyttat in till staden och från den enkla Volvo-standarden har de höjt sig, ibland till lyxstandard, strypta storstadssuvar i höga prisklasser är inte ovanliga idag.

Samtidigt förändrar sig samhället globalt bort från explosionsmotorn och fossilberoendet. Inom en generation kommer förmodligen bensinmotorn att vara ett historiskt fenomen.

Det är en gigantisk omställning, svår att föreställa sig. Men den har redan inletts.

Är Epa-traktorernas frihetsdröm alltså både början och sluten på en historisk epok? Och handlar kanske frihetsdrömmen om någonting helt annat?

Utställningen öppnar fredag 20 augusti, kl 13.00. Välkommen!

Gå vidare till EPA Sverige