Hoppa till innehåll

Katitzi!

”Vänta bara tills jag blir stor, då du, sa Katitzi. Jag ska gå till Kungen och berätta för honom att folk är dumma mot oss, att vi inte får bo någonstans och att de inte vill ha oss i skolan. Oj, vad han kommer att bli arg då. ” 

I den här utställningen möter vi originalillustrationer från Katitziböckernas olika utgåvor. Björn Hedlund och Joanna Hellgren har vid olika tillfällen illustrerat Katarina Taikons böcker om den egensinniga romska flickan Katitzi.

Böckerna om Katitzi tog Sverige med storm. De tretton böckerna blev en formidabel succé när de gavs ut med början 1969. Katarina Taikon lät serien följa en flickas uppväxt fram till vuxen ålder. De första volymerna är närmast barnböcker men perspektivet förändras med huvudpersonens ålder, de senare böckerna riktar sig till ungdomar. Tiden är andra världskriget och strax därefter. Den nya, reviderade upplagan av Katitzi omfattar sex samlingsvolymer. Angelica Ström, Katarina Taikons dotter, har skrivit förord, författaren Lawen Mohtadi har språkgranskat samtliga böcker.

I utställningens första rum möter vi Joanna Hellgrens bilder till den nya utgåvan, i det inre rummet originalutgåvans illustrationer av Björn Hedlund. Vi visar även de många översättningarna till olika språk av böckerna, liksom Björn Hedlunds seriehäften om Katitzi från 1970-talet.

Björn Hedlunds bilder visades ursprungligen i utställning ”Katitzis resa genom Sverige” på Tensta konsthall som curerades av Maria Lind och Angelica Ström. Den har sedan visats i bl.a. Gävle, Berlin och Moskva.

Publiceringsdatum

  • Publicerad