Tryckta tyger i dräkternas Hälsingland

Hälsinglands museum har i en serie utställningar belyst olika aspekter av ”folklig dräkt i Hälsingland”. Nu visar vi hur den folkliga dräkten försågs med köpevaror och importprodukter, rena grannlåten hos tryckta tyger från när och fjärran.

Utställningen ”Tryckta tyger i dräkternas Hälsingland” omfattar sammanlagt nära etthundra textilföremål. Ni möter dem i textilutställningens idérum, vidare kan man botanisera i studielådorna eller besöka entréplanets lilla utställningssal där ännu fler praktfulla textilier har fått plats.

Vi visar tryck på bomull, ull och linne, både exklusivt och vardagligt. En mindre del är utfört med blocktryck, merparten i valstryck, den senare och mer industriella metoden.

Dräkthistorikern Håkan Liby föreläser om tryckta tyger i den folkliga dräkttraditionen. Det är en historia som går tillbaka åtminstone till 1700-talet. Tygerna följer modeväxlingarna och kan återfinnas i plagg som förkläden, mössor, livstycken, västar etc. Bomullstyger, s k kattuner, dominerade men tryck på ylle och linne förekommer även.

Välkomna!

Gå vidare till Tryckta tyger i dräkternas Hälsingland