Porträtt av Wanja Djanaieff
Foto: Lena Katarina Johansson

Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger

Wanja Djanaieff – en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare. Under en karriär som sträcker sig över nästan 60 år har hon verkat som kläddesigner, textilkonstnär, professor, scenograf. Hon har varit designchef för NK Designgrupp, för Strömma och Almedahls, hon var en av Svenska Designbyråns grundare.

Utöver detta har hon också engagerat sig för hållbar utveckling inom textilindustrin och forskat om användningen av hantverkstekniker och lin. Ett engagemang som har bidragit till hemslöjdens förnyelse och ökat kunskapen om kulturarvets betydelse för samtida formgivning.

Wanja Djanaieff har också förankring i Hälsingland genom olika uppdrag, hon fick uppdraget att designa kostymerna till Träteaterns föreställningar ”Ingen som jag” och ”Trollflöjten”.

Utställningen är relativt omfattande och sträcker sig över museets entréplan och första våning. Vi visar skisser, kläder och mönster som blivit ikoniska för en epok. En retrospektiv färd genom en epok av optimistisk form- och färgglädje. Allt det som Wanja Djanaieff var med om att släppa in i svensk design- och modevärld under 1960- och 70-talet.

Fram till 2 oktober kan du boka en visning i utställningen.

Läs mer om visningar