Människor i overaller sittandes på bil

Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger

– en retrospektiv utställning om en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare med en stark relation till Hälsingland. Utställningen är producerad av Marabouparkens konsthall.

Wanja Djanaieff var designchef vid bl.a. NK Designgrupp, Strömma Sweden och Almedahls. Mer offentligt känd blev hon som den som designade kläder åt den svenska OS-truppen i München 1972. På sitt ceve kan hon även kalla sig scenograf, kostymdesigner och professor.

Utställningen visar skisser, kläder och mönster som blivit stilbildande för sin tid.

Wanja Djanaieff intresserade sig också för hållbar utveckling med inriktning på linet som material och med utveckling av produkter av lin. Hon bidrog till hemslöjdens förnyelse och till en större insikt om kulturarvets betydelse för samtida formgivning.

Utställningen ser ut över vad som hände på den svenska modescenen under 1960- och det tidiga 1970-talet, och ger samtidigt en personlig berättelse om ett ovanligt mångsidigt konstnärsliv.