Skrikande person står med händerna för öronen, i bakgrunden syns lekande barn
Konstnär: Anna Sjödahl
Vår i Hallonbergen (detalj), 1972, foto Borås konstmuseum

All denna jävla lycka

Anna Sjödahl (1934-2001) kombinerar vardagsliv och uppror i sin konst. Utställningen ”All denna jävla lycka” gestaltar detta samhällstema med både humor och rasande allvar. Hennes feminism är oundviklig, kritiken av ett samhälle där kombinationen konstnärligt skapande och föräldraskap är något av en konstart i sig. Att det privata också är politiskt var en sanning som 1970-talet formulerade och det har bäring i Sjödahls verk. Fyrtio års konstnärsskap i måleri, teckningar, skisser och utkast.

Utställningen är producerad i samarbete med Norrköpings Konstmuseum, Mjellby konstmuseum, Uppsala konstmuseum och Konstmuseet i Skövde.

Konstnären Anna Sjödahl (1934–2001) presenteras i en stor retrospektiv utställning. Här finns politiskt laddade verk som »Vår i Hallonbergen« sida vid sida med poetiskt landskapsmåleri från Ukna-dalen i Kalmar län, djupdykningar i den egna släktens kvinnoöden och verk som reflekterar runt den svåra gränsdragningen mellan konst och vetenskap.

Mer än fyrtio år av ett rikt konstnärskap i vackert och varierat urval. Sjödahls feminism är oundviklig, kritiken riktas mot ett samhälle där kombinationen konstnärligt skapande och föräldraskap är något av en konstart i sig. Att det privata också är politiskt var en sanning som 1970-talet formulerade och det har ständig bäring i hennes verk.

Vernissage lördag 15 oktober kl 13.00. Välkommen!

Utställningen invigs av utställningens curator, Jöran Österman.

Gå vidare till All denna jävla lycka