Hälsinglands Museum

Glansen av silver – tre brudbälten från Dellenbygden

I en mindre utställning visar museet nu den prakt som traditionens Delsbobrud visade upp. En smått överväldigande föreställning med silverkrona och silverbälte, förgyllda löv och penningar, pärlor och spetsar, sidenband och tygblommor i bjärta färger. En manifestation av social ställning och rikedom. Och kronan visade på ärbarhet, ett ord från de patriarkala ordningarna. Alla familjer ägde inte ett brudbälte men det kunde lånas, liksom kronan eller brudgummens svarta rock.

Den överdådigt uppklädda bruden förekommer i nästan alla kulturer. Samerna satte silver på både kragar och bälten och Rosa Taikons romskt inspirerade silverbälte till systern Katarina, det som visas i museets utställning, är lika kraftfullt som traditionellt. Brudbältet är ett historiskt föremål som återfinns i olika kulturer och tider, med likartad utformning och användning, uppburet av idéer om ställning och status, om festens nödvändighet, om familjens och kvinnans anseende och rikedom.

Museet erhöll nyligen ett tredje brudbälte genom en donation. Utställningen visar nu brudbälten, brudkrona och andra smycken från samlingarna, samtliga med en proveniens i Dellenbygden från tiden 1838-1851.