En krinolin i monter

En krinolin från Rengsjö

Det var på 1870-talet som pigan Ingrid Lindberg från Höjen i Rengsjö lät sy sig en krinolin. Det hörde knappast till vanligheten, men hon bekostade själv det luxuösa plagget som var högsta mode i borgerliga kretsar. Krinolinen har bevarats i Rengsjö hembygdsförenings samlingar och får nu en egen utställning på museet. Den är en de berättelser som kom fram i projektet TextilHälsingland som drevs av Hälsinglands museum.

Krinolinen var en underkjol med en korgliknande ställning av insydda ringar som höll ut den påkostade kjolen eller klänningen till önskvärd form. Den var lyxig och påkostad, men förekom också i det folkliga modet, sida vid sida med den traditionella folkdräkten. Länge ansåg man att detta nyrorokomode aldrig slog igenom hos landsbygdsbefolkningen. Det stämmer inte, i en folklig krinolin var du lika uppklädd som i det vi kallar folkdräkt.

Projektet TextilHälsingland drevs av Hälsinglands museum i samarbete med hembygdsföreningarna i Undersvik, Bjuråker, Forsa, Fågelsjö och Rengsjö. Utställningen ”Sprunget ur ursprunget” som för närvarande visas på museet bygger också på projektets kunskaper och resultat.