Michel Sittow och den heliga släkten

Hälsinglands museum visar nu en historisk utställning om hur Jesus anhöriga under 1400-talet växte ut till ett helt släktträd i konst och legendberättelser. Utställningens föremål innehåller alla bildberättelsen om ”Den heliga släkten”, ett starkt motiv i kyrkokonsten under senmedeltiden. I motivet blir Jesus en medmänniska, någon med ett stort släktnätverk, en viktig och begriplig vardagsbild för medeltidens människa.

Utställningens största verk är det praktfulla altarskåpet från Bollnäs kyrka. Omkring tjugo personer ur Jesus släkt ryms där. Från Sveriges senmedeltid finns ett trettiotal framställningar av Den heliga släkten, i altarskåp, kalkmålningar och broderier.

Måleriet på skulpturerna och målningarna på dörrarna till altarskåpet från Bollnäs är utförda av den estniske konstnären Michel Sittow (ca 1469–1525). Under några decennier runt sekelskiftet 1500 hovmålare vid flera europeiska hov.

Utställningen visar också ett altarskåp från Hägerstads kyrka i Östergötland, samt ett figurbroderi från Hille församling i Gästrikland, ett kors, troligen från en mässhake från omkring 1500. Bägge är inlån från Historiska museet.

Utställningen är en följd av det arbete som under några år bedrivits inom projektet ”Michel Sittow in the North, altarpiecis in dialogue”. Ett internationellt samarbetsprojekt där Estlands konstmuseum/ Niguliste, Historiska museet, Hälsinglands museum, Helsingfors universitet och Svenska kyrkan medverkat. Projektet har visat vilken betydelse Tallinn hade som ett senmedeltida konstcentrum och Östersjöregionen som ett kraftcentrum för handel och kultur.

Museet kommer att erbjuda konstpedagogisk verksamhet i anslutning till utställningen. Den riktar sig till åk 3 och vidare upp till gymnasiet med konsthistoria, historia, eget skapande. En annan pedagogik vänder sig speciellt till åk 9 och gymnasium och kommer att genomföra samtal om identitet och tillhörighet, med avstamp i utställningen.

Publiceringsdatum

• Publicerad