Två personer ligger på marken.
Konstnär: Pieter ten Hoopen

Pieter ten Hoopen – Storyline

Pieter ten Hoopen är en av samtidens mest inflytelserika dokumentärfotografer. Nu visas hans bilder från bland annat Pakistan, Montana, Afghanistan tillsammans med en ny fotografisk svit från Dellenbygden.

Pieter ten Hoopen arbetar i en dokumentär tradition, men använder ljus, skuggor, linjer, toner med konstnärens självklarhet. Han är mångfaldigt prisbelönt för sin förmåga att tränga bakom klichéerna och återge en stark närvaro, mellan människa och plats. Han fick ett internationellt genombrott när han skildrade den stora jordbävningen i Pakistan 2005 när miljoner människor miste sina hem. Bilden av bedjande män framför Balakots raserade moské  har publicerats över hela världen och har fått något av en ikonisk status.

I Dellenbygden har han på uppdrag av Hälsinglands museum arbetat i perioder under 2022 och 2023. Skildringen från Dellenbygden består av en svit fotografier och en film.

Jag gör inte anspråk på att ge en heltäckande bild av Dellenbygden, säger Pieter ten Hoopen. Jag ger min bild. Jag vill skildra stämningar och möten ärligt, så som jag upplevde dem. Ingen människa fungerar enskilt. Tillsammans bildar de en berättelse och det är den berättelsen jag vill återge.