Rosa Taikon och den romska minoriteten

Här har vi samlat material för dig som vill arbeta med att synliggöra och lyfta romernas och de resandes historia. Lärarhandledningarna och lektionsuppläggen ger kunskap om vår gemensamma historia och en ökad insikt om hur det förflutna präglar vår syn på nutiden. Materialet ger ingångar till att arbeta med romskt kulturarv och hantverk, de nationella minoriteterna, diskrimineringsfrågor och mänskliga rättigheter.

Utbildningsmaterialet Antiziganism i Sverige riktar sig till elever på högstadiet och gymnasiet och beskriver övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet, med kopplingar till nutida diskriminering.

I en av Hälsinglands museums fasta utställningar, Rosa Taikon- konsten och kampen, berättas om silversmideskonstnären Rosa Taikon som även kämpade för romernas rättigheter. För skolor som vill arbeta med utgångspunkt i Rosa Taikons konstnärskap och rättighetskamp finns här lärarhandledningar och lektionsupplägg kopplat till utställningen. Vill ni besöka utställningen kan vi erbjuda visningar från åk 4 upp till vuxenundervisning. Beroende på gruppens storlek och ålder kan besöket ta mellan 45-90 minuter.

Publiceringsdatum

• Publicerad