Gårdfarihandlare Hedenbergs familj hos fotografen

Resandebilder

De resandes historia rymmer en mångfald av berättelser och levnadsöden. Långt ifrån alla resandefamiljer har levt i armod. Hästhandlaren Olaus Korsgård (ca 1789-1862) till exempel handlade med glas och Eskilstunasmide på marknaderna i Mellansverige i början av 1800-talet. Han bosatte sig år 1822 i Sala där han så småningom kom att äga flera gårdar. Med tiden kunde han titulera sig bergsman. I kraft av sin ställning kunde han ge laga försvar åt släktingar och vänner som levde i en mera utsatt tillvaro. Han blev så småningom smått förmögen, skänkte grindar och urnor till stadens kyrka och instiftade en donationsfond till stadens fattiga. Efter hans död gick striden om hans arv ända upp i riksdagen. Men i folkminnet levde han länge kvar i rollen som den oomstridde chefen för ”Sala skojare”.

På bilden ovan ser vi gårdfarihandlaren och hästbytaren Johan Hedenberg (1848-1925) och Lovisa Lindgren (1851-1916). Paret befinner sig i en fotoateljé tillsammans med en son för att ta sitt porträtt. Årtalet bör vara omkring 1910. Som de flesta i sin samtid har de inför besöket klätt upp sig. I deras borgerliga klädsel finns det ingenting som skiljer ut dem från den övriga befolkningen.

Så här ser många äldre fotografier av resande ut. Foton som avbildar människor i arbete är långt mera sällsynta – kameran var sällan med när gårdfarihandlaren gjorde sina affärer eller förtennaren förtente sina kopparkärl. Den typ av dokumentära fotografier (Romska bilder) som finns i stort antal av den kalderashromska gruppen saknas nästan helt när det gäller de resande. Den nyfikenhet och exotiska blick som kalderashromerna möttes av skilde sig från hur de resande betraktades.

Det är belagt att svensk romani talats i familjen Lindgren i många generationer. På 1930-talet kom två av Lovisa Lindgrens brorsöner att lämna avgörande bidrag till en mycket viktig ordlista över svensk romani, publicerad 1944 i Allan Etzlers avhandling om resande.

Sebastian Casinge, Hälsinglands museum

Sebastian Casinge