Rosa Taikon, digitalt lektionsmaterial. På bilden visas ett av Rosa Taikons smycken

Digitalt klassrumsmaterial för SO och estetiska ämnen

Vad var unikt med Rosa Taikons smycken? Vad präglade hennes konstnärskap? Varför och hur kämpade Rosa Taikon för romers rättigheter, och hur var det egentligen att växa upp som rom i mitten av 1900-talet?

Utifrån utställningen Rosa Taikon – konsten och kampen har Hälsinglands museum tagit fram klassrumsmaterial för samhällsorienterade och estetiska ämnen. Materialet kan användas i klassrummet eller kombineras med museibesök, och består av en pedagogisk handledning med övningar och introduktion (pdf som kan skrivas ut), samt samlade filmklipp. Dessutom finns lektioner på www.sverigeshistoria.se, med tillhörande lärarhandledning.

Inom de samhällsorienterade ämnena ger materialet möjligheter att jobba med de nationella minoriteterna, diskrimineringsfrågor, demokratisk infrastruktur och jämställdhet. Inom de estetiska ämnena kan du arbeta med materiallära, hantverkstekniker, konstnärligt skapande, modern konsthistoria och kulturella influenser.

Utifrån materialet kan du själv sätta ihop din lektionsplanering. Låt oss gärna veta om du använder materialet och vad du tycker om det. Vi hjälper också gärna till om frågor uppstår eller om du saknar något.

Här hittar du material för samhällsorienterade ämnen: Rosa Taikon: Samhällsorienterade ämnen

Här hittar du material för estetiska ämnen: Rosa Taikon: Estetiska ämnen